EN régi oldal

AKK

 

Az Artemisszió Kompetencia Központ az alapítvány szakértelmére és közel 20 éves tapasztalatára építve valósít meg tréningeket cégek, vállalkozások munkavállalói számára is. A munkahelyi konfliktusok jó része interkulturális okokra vezethető vissza. Képzéseinken eszközöket adunk ezek feloldására, melyek mind a szakmai, mind a magánéletben hasznosak lehetnek. Az interkulturális különbséghez nem kell, hogy például más nemzetiséghez tartozzunk, elég, ha csak eltérő kulturális háttérből jövünk. Az AKK képzéseit antropológusok dolgozták ki, alapját pedig Margalit Emerique Cohen módszertana adja.

Mit jelent az, hogy interkulturális képzés?

Az interkulturális kifejezéshez különböző földrészek vagy országok tagjai közötti találkozásokhoz és az ezekhez kapcsolódó kompetenciákkal társítjuk. Ugyanakkor a szomszédainkkal, a kollégáinkkal és a barátainkkal való érintkezések is interkulturálisak, hiszen egy személy vagy csoport sem rendelkezhet éppen ugyanolyan kulturális háttérrel, mint mi - még akkor sem, ha nincs nagy társadalmi vagy fizikai távolság köztünk. A kulturális háttér emellett nem határozza meg automatikusan az identitásunkat; a rendelkezésre álló kulturális mintákból mindannyian egyéni módon kombináljuk tudattalan választásainkat.Az interkulturális kompetencia képesség arra, hogy a kulturális sokféleség előnyt jelenthessen mindenki számára.
Mint minden képesség, az interkulturális kompetencia is fejleszthető, segítségével az interkulturális találkozásokat valódi tanulási helyzetekké alakíthatjuk. 

Módszer

Képzéseink alapját a nem formális nevelés módszertana és a saját tapasztalaton alapuló tanulás alkotja, melyet elméleti háttér megalapozásával egészítünk ki. A képzés során a résztvevők megismerik és elsajátítják a francia szociálpszichológus, Margalit Cohen-Emerique három lépcsős modelljét, mely

  • * a decentráció,
  • * a másik referenciakeretének feltérképezése és
  • * a tárgyalás, illetve a mediáció

lépésein keresztül segíti a kulturális különbözőségeken alapuló konfliktusok könnyebb megértését, a sokszínűségből fakadó lehetőségek felismerését és hasznosítását.